GVS: Geriatrisch Vestibulair Syndroom

Inhoud

Top

Hersenbloeding is meestal GVS

Het Geriatrisch Vestibulair Syndroom (GVS) is een aandoening die geregeld optreedt bij oudere honden. Het wordt vaak abusievelijk voor een hersenbloeding aangezien. De symptomen starten meestal acuut en kunnen zo heftig zijn, dat vaak gedacht wordt dat inslapen de enige oplossing is. Dat is echter niet zo. Hieronder wat meer informatie.

Top

Symptomen van GVS

Het vestibulair syndroom is een probleem aan het vestibulair orgaan. Dit orgaan is het evenwichtsorgaan en zorgt ervoor dat de hond zijn eventwicht kan bewaren. De symptomen zijn:

Vaak wordt er foutief gedacht aan een hersenbloeding of hersentumor. Een hersenbloeding is zeer zeldzaam bij honden en zal zich nooit alleen beperken tot het evenwichtsorgaan (net als een tumor).

Top

Bij welke dieren en wat is de oorzaak?

Het zijn meestal oudere honden (vandaar de toevoeging geriatrisch). Echter, ook jongere honden en soms katten kunnen dit syndroom krijgen. De oorzaak is niet bekend. We weten wel dat het een zenuwprobleem is van de zenuwen van het evenwichtsorgaan.

Top

Wat kunnen we eraan doen?

Er zijn geen medicijnen tegen het Vestibulair Syndroom. De aandoening treedt acuut op maar verdwijnt ook normaliter snel. Na 24-78 uur is er al een aanzienlijke verbetering opgetreden. De klachten verdwijnen normaliter na 7-14 dagen. Medicatie tegen de misselijkheid kan wel verlichting geven. Prednison is niet nodig.

Top

Kunnen andere ziektes hetzelfde beeld geven?

Alleen een middenoorontsteking kan een gelijkaardig beeld geven. Deze is te zien op een röntgenopname van het middenoor. Een MRI is het meest gevoelige onderzoek maar is een stuk kostbaarder.

Bron: Caressa Dierenziekenhuizen(http://dierenziekenhuizen.nl)

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak